onsdag 9 oktober 2013

Om golv




Hej!

Jag har fått många frågor om golv på sista tiden. Jag tycker att det är jättesvårt att ge något enkelt svar på de där frågorna. Det finns så oändligt många olika varianter av trägolv, parkettgolv, laminatgolv, klinkers och plastgolv med olika slags ytbehandlingar, innehåll och lim.

Några frågor har handlat om hur jag tycker man ska göra med de gamla plastgolven som folk har i sina hem. Generellt tycker jag att man ska byta ut dem om man har möjlighet. Det finns så många studier (bl.a från Karlstads universitet) som tyder på att PVC-golven kan kopplas ihop med exempelvis olika allergier och astma och påverka både foster och små barn. Visst behövs det mycket mer studier för att sambanden ska kunna fastlås men jag tycker att det finns så många signaler på att de här golven inte är hälsosamma så jag tycker att man bör byta ut dem. Plastgolv lagda före år 2000 innehåller också sannolikt även de allra värsta ftalaterna (t ex DEHP) som i djurförsök är bevisat hormonpåverkande. Plastgolv i badrum kan vara lite svårare att komma ifrån, eftersom försäkringsbolagen har höga krav och i badrummet är man ju inte så långa stunder så de golven kan man vänta med tills det ändå är dags att renovera, tycker jag. Nu för tiden finns det även ftalatfria PVC-golv och de är sannolikt bättre än de andra, men vad vet man. Om tio år kanske det kommer ny kunskap om de här nya mjukgörarna så jag tycker ändå att PVC bör undvikas.

Jag har också fått frågor om linoleum, som är ett mycket bättre alternativ. Frågorna har då handlat om olika ytbehandlingar av polyuretan och akrylat. Jag kollade med Cecilia Hedfors som är kemist och som driver bloggen Ekobebisen. Hon säger att ytskicken av akrylat är ok för användaren när de väl härdat. Polyuretan kan vara giftigt när det tillverkas eller ska förstöras men inte däremellan, så det borde vara ok. Det största problemet med linoleum och laminat är oftast de lim som används, säger Cecilia. Där finns det väldigt många olika varianter. Jag tror att man helt enkelt får försöka efterfråga miljömärkta varianter på både golv och lim. Ställ många frågor till fackhandeln om vad de använder för produkter och vad de innehåller. Även om du inte fattar allt de svarar så skickar du en signal om att du tycker att det här är viktigt.

Jag har också läst om folk som köpt obehandlde linoleumgolv och själv ytbehandlat med linolja, men det vet jag inte hur det fungerar. Jag har också hört talas om de som nitat fast linoleumgolv, det lär funka, bara man hittar en hantverkare som vill jobba så.
Kanske har du några andra bra tips eller erfarenheter?

Parkett är bättre än laminat eftersom de innehåller mer trä och mindre lim, säger Cecilia. Klinkers är också bra. Bäst är nog ändå gamla hederliga skurgolv. Riktiga träplankor behandlade med såpa. Snygga är de också. Sämst är PVC. Allt däremellan är ok kompromisser, som är svåra att rangordna pga alla oändliga varianter.

Hoppas att någon blivit något klokare, det är en djungel det här!
/Katarina