fredag 9 maj 2014

Rensning på förskola!


Hej på er!

I förra veckan besökte jag en förskola i Växjö. De hade studiedag med kompetensutveckling och temat var giftfri förskola. Jag föreläste och svarade på massor av frågor. Sen blev det rundvandring då personalen med nya ögon gick och samlade ihop prylar som de hade frågor kring.

Det här var en gammal förskola med många äldre leksaker och högen som de samlade ihop växte fort. Skumgummimadrasser från 80-talet varvades med pvc-förkläden från 70-talet och mängder av riktigt gamla dockor, My Little Ponnys och plasttroll. Det mesta ärvt från andra ännu äldre förskolor, köpta på Blocket, lågprisbutiker eller gåvor från familjer. De hade även en del stuvbitar av olika heltäckningsmattor som barnen brukade leka med och använde vinylhandskar vid blöjbyte och mathantering. På gården fanns gamla bildäck som en förälder, som jobbar med just däck, hade skänkt i all välmening.

Och det handlar ju om brist på kunskap. Personalen hade tills nu bara sett det fina i att gamla saker kunde återanvändas. Nu verkligen sög de i sig kunskap och på samma dag skulle de göra en handlingsplan för hur utsorteringen skulle gå till. Vissa saker var enkla att göra och slänga på en gång, andra förändringar kräver större investeringar.

De här gamla bowlingkäglorna hade en stark, frän, kemiskt plastig lukt. De rensades ut på studs.


Här är en lista på saker som förskolor kan tänka på för att minska barns exponering av kemikalier:
1. Servera inte mat och dryck ur plastkärl (rostfritt, porslin och glas är bättre).
2. Välj PVC-fria vaxdukar, förkläden, dynor och haklappar.
3. Välj textilier av ull, bomull och hampa före syntet.
4. Släng mjuka plastleksaker inhandlade före 2007.
5. Servera ekologisk mat.
6. Undvik mat ur metallkonservburkar.
7. Välj linoleum före plastgolv. Nita gärna fast dem.
8. Välj miljömärkta madrasser.
9. Låt inte barnen närvara när ni stryker pärlplattor eller laminerar papper/foton, vädra gärna efteråt.
10. Undvik gamla bildäck som planteringar eller leksaker.
11. Välj parfymfria och miljömärkta städ- och hygienprodukter.
12. Vädra ordentligt innan vilan.
13. Saker som inte är tänkta som leksaker, ska inte användas som leksaker. T.ex. gamla tangentbord och mobiltelefoner.


Vad kan man då göra som förälder? Jo, man kan läsa på själv och sedan upplysa och informera personalen. Bäst resultat brukar man få om man går i hop några föräldrar och visar att man tycker att frågan ska prioriteras. Men när man väljer förskola till sina barn är det så många aspekter att ta hänsyn till. Man kan inte stirra sig blind på plastgolven och de mjuka plastkrokodilerna utan måste så klart se på hur verksamheten ser ut i stort. Förskolan som jag besökte verkade helt underbar på väldigt många vis med mysiga och välanpassade lokaler och bra personal. Och det är guld värt.

Hej så länge!

fredag 2 maj 2014

Möte med miljöministern.

Ulrika Dahl (Naturskyddsföreningen, moderator), Åke Bergman (professor miljökemi), Lena Ek (miljöminister C), Katarina Johansson (författare), Anne-Sofie Andersson (Chemsec), Henrik Lampa (H&M)


Hej och hallå!
I måndags deltog jag på ett seminarium på temat giftfri vardag som Centerpartiet arrangerade. I en panel bestående av representanter från forskarvärlden, klädbranschen och NGOs fick jag äran att representera konsumenten. Miljöminister Lena Ek ville höra vad vi tycker ska stå högst på Centerpartiets kemikalieagenda. Vi hade fått i uppdrag att presentera tre policyförslag var och Ek antecknade flitigt.

Förslagen som jag presenterade var:


1
I streckkoden ska all information om vad en vara innehåller finnas.
Helst vill jag att det ska vara superenkelt för konsumenten: Inga hälso- och miljöfarliga ämnen ska vara tillåtna i de varor som finns på marknaden. Men i väntan på den utopin vill jag att det ska vara enkelt att få reda på vad en vara innehåller. Som det är nu är det relativt lätt att få veta vad en vara INTE innehåller, om man är en frågvis konsument. 

2
Bort med dubbelmoralen i lagstiftningen när det gäller barn.
Det finns relativt bra regler kring leksaker men de gäller inte allt annat som finns runt barn (barnvagnar, skor, madrasser) och som kanske också används som leksaker (fjärrkontroller, mobiltelefoner). För att skydda barnen mot farliga ämnen ska de farliga ämnena förbjudas i alla varor i barns vardag, inte bara i några. Ett annat exempel är förbudet mot BPA i nappflaskor när barnen ändå får i sig det via exempelvis konservburkar.

3
Hårdare tag mot industrin och snabbare förbudsprocesser. 
De som skitar ner måste vara med och betala för att sanera luft, mat, och vatten så att vi når miljömålen om giftfri miljö. Lagstiftningen kring kemikalier går för sakta och industrin hittar snabbt på nya varianter av ett ämne. Jobba för ett förbud av grupper av kemikalier med liknande egenskaper. Döm och hantera alla ämnen i gruppen efter den som är värst fram tills motsatsen är bevisad. 


Det var roligt att få göra sin röst hörd på ett så väldigt konkret sett. Det var ett givande möte och intressant att höra förslagen från de andra deltagarna. För det mesta var vi väldigt överens om vad som bör göras och vad som är de stora bristerna i kemikalielagstiftningen. 


Ha det fint! /Katarina